Poradnik cz. IV

NA KILKA DNI PRZED STARTEM

Maraton po zdrowym odżywianiu, czyli czy dieta tylko dla dbających o linię?

Dieta to nie odchudzanie!
Obecnie termin dieta powszechnie kojarzony jest z odchudzaniem. Nic bardziej mylnego. Każdy z nas stosuje dietę. Odpowiednie jej zbilansowanie, zmniejszenie lub zwiększenie któregoś ze składników potraw może wspomóc proces odchudzania lub budowania masy ciała, może wyrównać niedobory witamin, zmniejszyć dolegliwości układu trawiennego jak również ‘naładować” energetycznie organizm podczas wzmożonej aktywności fizycznej. Istnieje wiele rodzajów diet, a sezonowo panuje wręcz moda na daną dietę. Niestety większość z nich polega praktycznie na całkowitej eliminacji jakiejś grupy składników z piramidy pokarmowej. Stosowanie diet eliminacyjnych może być bardziej szkodliwe aniżeli przynieść pożądane efekty.

Odpowiednia dieta kluczem do sukcesu!
Dla sportowca, niezależnie jaki rodzaj aktywności fizycznej uprawia, ogromną rolę w osiągnięciu zamierzonego celu odgrywa skomponowanie diety, która w odpowiednim czasie podkręci organizm do większego wysiłku ale również zapewni jego regenerację i uzupełni utracone mikroelementy. Należy zacząć od zmieniania nawyków żywieniowych. Spożywać mniejsze porcje posiłków. Jeść w odstępach 3 godzinnych.

Co i kiedy jeść!
Rano w naszym menu powinny pojawić się węglowodany, które dostarczą nam energii, a wieczorem nie zapominajmy o produktach białkowych, które dłużej się trawią i sprzyjają utracie zbędnych kilogramów. Nie wolno zapominać o wodzie. Należy spożywać ją w ilości minimum 2 litry dziennie. Słodycze zastąpmy owocami i warzywami. Ograniczmy sól. A co z kolacją jeść czy nie jeść? Podczas gdy uprawiamy sport nasz organizm poddawany jest dużemu wysiłkowi i po zakończeniu treningu zaczyna się regenerować. Musimy wspomóc nasz organizm w tym procesie. Jeśli nasz trening odbywa się wieczorem powinniśmy po nim zjeść posiłek.

Jaką dietę stosować przed maratonem?
Przede wszystkim powinniśmy udać się do specjalisty. Każdy organizm inaczej reaguje na wzmożony wysiłek fizyczny, a odpowiednio ułożona dieta pomoże pobudzić nasz organizm do działania. Przed skomponowaniem jadłospisów powinno się przeprowadzić choćby najprostsze badania, które wykluczą lub wskażą niedobory np. witamin. Dietetyk sportowy dobierze produkty uwzględniając etap przygotowań, na którym się znajdujemy.

Co jeść przed maratonem?
Posiłki powinny być łatwo strawne, a ich kompozycje zależne od czasu i intensywności treningów. Przed treningiem dostarczamy więcej białka. Jeśli trening był mniej obciążający organizm po jego wykonaniu możemy spożyć posiłek węglowodanowy. Nie zapominajmy również o cukrach! Czym bliżej dnia startu tym bardziej specjalistyczny i indywidualny rodzaj diety powinniśmy stosować. Są maratończycy, którzy na kilka dni przed treningiem ograniczają węglowodany w menu, a zwiększają intensywności treningów po to, aby w kolejnych dniach zwiększyć ich spożycie. Niektórzy przeżywają duży stres w dniu startu. Ich żołądek kurczy się i nie są w stanie zjeść posiłku co może osłabić i spowolnić ich organizm. Tu dietetyk z pewnością skomponuje jadłospis tak, aby dzień przed maratonem w miarę napełnić nas energią.

Nie zapominajmy również o samym maratonie. Podczas biegu także musimy pomóc organizmowi dotrwać do mety. Natomiast po maratonie ważne są produkty wspomagające regenerację. Niskokaloryczna dieta, eliminacja któregoś z niezbędnych składników, ciężkostrawność posiłków mogą przekreślić marzenia maratończyka o starcie lub ukończeniu biegu pomimo całego wysiłku jaki poświęciliśmy na przygotowania.

Pamiętaj!
Organizm jest niesłychanie złożoną maszynerią, a nieumiejętne nim „zarządzanie” może spowodować więcej szkody niż pożytku. Warto zatem, dla osiągnięcia zamierzonego efektu, przygotować się korzystając z pomocy specjalisty, czyli w tym przypadku dietetyka, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać.

Marta Nowacka
Specjalista ds. dietetyki